Zo kies je welke cv-ketel past bij jouw woning

Het kiezen van een nieuwe cv-ketel, hoe doe je dat? Allereerst moet je weten welke type cv-ketels er bestaan, en hoe ze werken. Daarna kun je kijken wat jouw woonwensen zijn en het juiste type hierbij kiezen. Wij helpen je graag met kiezen.

In dit artikel

  • Types cv-ketels: rendement, ombouw en werking
  • Welke cv-ketel past bij jou?

Welke type cv-ketels zijn er?

Er zijn verschillende type cv-ketels. Zo verschillen ketels in het rendement dat ze kunnen halen, of ze open of gesloten zijn, en of ze solo of combi draaien. Laten we beginnen bij het verschil in rendement. Zo heb je de HR (Hoog Rendement) ketel, de UHR (Ultra Hoog Rendement) ketel en de HR-e (Hoog Rendement elektriciteit) ketel.

1. Rendement: HR ketel, de UHR ketel en de HR-e ketel

HR-ketel (Hoog Rendement)

Een HR-ketel is een cv-ketel die Hoog Rendement geeft. Zo hoog zelfs dat zo’n boven de 100 procent rendement uitkomt. Een HR-ketel gebruikt namelijk óók de warmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas, waardoor de cv-ketel soms wel een rendement van 107 procent kan halen.

HR-e-ketel (Hoog Rendement elektriciteit)

Een HR-e-ketel is een ketel die zelf elektriciteit produceert. Wanneer de ketel water opwarmt, zet de motor een kleine generator aan die elektriciteit opwekt. Deze energie kan teruggeleverd worden aan het net, waardoor deze cv-ketel nog milieubewuster is dan de HR-ketel.

UHR-ketel  (Ultra Hoog Rendement)

Een UHR-ketel is een cv-ketel die gecombineerd wordt met een warmtepomp. De pomp maakt gebruik van temperatuur verschillen in bijvoorbeeld de grond naast de woning, de buitenlucht of afgezogen ventilatielucht. Met een UHR-ketel kun je tot wel 40 procent meer rendement behalen dan een HR-ketel.

2. Ombouw: open en gesloten cv-ketel

De bovengenoemde cv-ketels komen in twee vormen: de open en de gesloten cv-ketel. Het grootste verschil tussen deze twee is de manier waarop de ketel lucht haalt uit zijn omgeving voor de verbranding van gas.

Open cv-ketel

De open cv-ketel heeft geen ombouw omdat de ketel zijn lucht haalt uit de woning. Deze ketel hangt daarom vaak op een plek waar niet (veel) direct geleeft wordt. Denk hierbij aan de zolder of de bijkeuken. Een open cv-ketel vereist extra ventilatie. Voor goed geïsoleerde woningen is een open cv-ketel daarom minder geschikt.

Gesloten cv-ketel

De gesloten cv-ketel heeft een ombouw en haalt zijn lucht van buiten de woning. Dit wordt gedaan door een extra luchtkanaal. Zo’n luchtkanaal kan worden gecombineerd met de rookafvoer.

3. Werking: solo of combi cv-ketel

Solo cv-ketel

Een solo cv-ketel zorgt alleen voor de centrale verwarming in de woning. Douchen en afwassen gaat via een andere warmtebron zoals een geiser of boiler. Een van de redenen om deze twee functies uit te splitsen is om warmteverlies te voorkomen. Soms hangt de cv-ketel namelijk meer dan 10 meter af van de plaats waar warm water nodig is. In zo’n geval is een solo cv-ketel de beste optie.

Combi cv-ketel

De combiketel is een cv-ketel die naast de centrale verwarming ook zorgt voor warm water. Deze ketel wordt het meest verkocht omdat er minder ruimte nodig is, er lagere onderhoudskosten zijn en het goedkoper is omdat geen aparte boiler aan te schaffen. De meeste combiketels hebben een ingebouwde boiler.

De nieuwste typen combiketels maken gebruik van de zogenaamde doorstroom-techniek. Hierbij wordt het warme water aangemaakt wanneer het nodig is, waardoor er niet constant een voorraad warm water op temperatuur gehouden hoeft te worden. Dit kan bij sommige verwarmingsketels leiden tot een langere opwarmtijd.

Er zijn echter ook modellen die binnen 5 seconden warm water afgeven. Combiketels zijn tenslotte ook nog eens kleiner van formaat, aangezien er geen voorraadvat nodig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *