Zo ziet het verduurzamen van jouw woning er uit in 2021

2020 was een ‘raar jaar’. De meeste woningeigenaren zaten meer thuis dan normaal, waardoor er geld en tijd overbleef voor het verduurzamen van de woning.

Dit zal doorzetten in 2021. Denk jij na over woningverduurzaming in 2021? Dan zit je hier goed voor informatie. We zetten alle updates op een rij.

Veranderingen duurzaam wonen 2021

1. Hr-ketel en zonneboiler niet meer te financieren via hypotheek

Energiebesparende maatregelen kunnen worden gefinancierd door een speciaal leendeel in de hypotheek. Het is mogelijk om 106% van de woningwaarde te lenen. dit geldt vanaf 2021 echter niet meer voor een zonneboiler en hr-ketel. Belangrijkste reden hiervoor is de te lange terugverdientijd van de zonneboiler.

Meer over maatregelen financieren via je hypotheek.

2. Het energielabel registreren wordt duurder

Voor het registreren van je energielabel betaal je nu nog zo’n €7,50. Dit zal vanaf 2021 stijgen naar gemiddeld €190. Het veranderen van het energielabel wordt duurder nu er een gecertificeerde energie-expert naar fysiek een woningopname komt doen. Voorheen was dit mogelijk op afstand.

3. Tijdelijk verhoging subsidie voor isolatie (SEEH) stopt

Begin 2020 kregen woningeigenaren zo’n 20% op het aankoopbedrag met de SEEH subsidie. Dat is sinds 1 juni 2020 verhoogd naar 30%. De verhoging was tijdelijk en daarmee 6 maanden geldig (lees hier de oude regels voor de SEEH subsidie). Het kabinet wilde hiermee voorkomen dat corona er niet voor zou zorgen dat minder woningen worden geïsoleerd. Meer lezen over de verhoging.

Deze verhoging is niet meer geldig vanaf 1 januari 2021. Je kunt wel subsidie krijgen op isolatie via de ISDE-regeling.

4. Subsidie voor isolatie en duurzame verwarming wordt samengevoegd (ISDE)

In 2021 is er WEL subsidie beschikbaar voor isolatie, maar deze valt voortaan onder een nieuwe paraplu (de ISDE-regeling). Voorheen kon je als woningeigenaar uit de ISDE-pot alleen subsidie ontvangen voor duurzame verwarming zoals een warmtepomp of zonneboiler. Vanaf 2021 is er ook een deel beschikbaar gemaakt voor isolatie en het aansluiten aan een warmtenet.

Lees meer over het veranderen van de subsidie voor isolatie.

Als je in 2021 wil investeren in woningverduurzaming, voorkom dan een lege subsidiepot en wacht niet te lang. Vraag een onafhankelijk advies aan voor zowel isolatie als duurzame verwarming.

5. Subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen wordt aangevuld

In het klimaatakkoord is opgenomen dat er geld beschikbaar komt voor woningeigenaren om kleine energiebesparende maatregelen mee aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld LED-verlichting of het juist afstellen van de cv-ketel. Dit heet de Regeling Reductie Energieverbruik. Vanaf 2021 komt er € 150 miljoen extra beschikbaar voor deze subsidieregeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *